PRODUCTOMSCHRIJVING VAN DE AVARCA DE MENORCA

DE AVARCA

Avarcas (ook bekend als Menorquinas) zijn stijlvolle sandalen die sinds de eerste helft van de twintigste eeuw op traditionele wijze op Menorca (eilandengroep de Balearen uit Spanje) worden gemaakt.

Een rubberen, met lucht ingespoten zool met een zachte soepele enkelriem, voetbed en bovenzijde van echt leder zorgen voor maximaal comfort en duurzaamheid. De combinatie van vakmanschap en creativiteit maken van de Avarcas unieke modieuze en stijlvolle sandaal die in Spanje door jong en oud, man en vrouw gedragen worden. Er zijn tegenwoordig vele variaties op het origineel; stuk voor stuk hip en trendy.

Originele Avarcas / Menorquinas dragen het label “Avarca de Menorca”. Dit label wordt door de locale overheid van de Balearen uitsluitend gegeven aan fabrikanten afkomstig uit Menorca en die voldoen aan de vastgestelde hoge kwaliteitseisen. De authentieke Avarca wordt uitsluitend gefabriceerd op Menorca.

In Spanje worden de Avarcas onder andere gedragen door internationale sterren uit de sport en de showbusiness zoals; Rafa Nadal, Jorge Lorenzo, Carles Puyol, Xavi Hernandez, Cesc Fabregas, Pep Guardiola, Antonio Banderas, Javier Bardem, Penelope Cruz, Julio en Enrique Iglesias en de gehele Spaanse Koninklijke familie.

Zowel koningin Sofia, kroonprins Felipe, zijn vrouw Leticia en hun twee dochters; Leonor en Sofia, dragen tijdens de zomer de originele Avarcas de Menorca van het merk RIA.

GESCHIEDENIS VAN DE AVARCA

Omdat het landschap op Menorca steil en rotsachtig is, hadden de boeren en herders in de 19e eeuw, bij het oogsten van vruchten en bij het hoeden van het vee, behoefte aan sterke, maar zeer flexibele sandalen. Deze luchtig zomersandalen worden al ruim een eeuw met de hand vervaardigd. Een traditie die generaties van vader op zoon wordt doorgegeven.

De oorspronkelijke Avarcas werden tot het begin van de 20ste eeuw volledig gemaakt van dierenhuiden. Door de introductie van de automobiel in het begin van de 20ste eeuw besloot men de versleten rubberen banden, die niet meer bruikbaar waren als autoband, te hergebruiken voor de zool van de Avarca. In die tijd was het relatief zeldzaam doch sterk en duurzaam materiaal dat zeer resistent was tegen de vochtigheid op de velden en daardoor zeer gewaardeerd. Met de jaren kwamen er steeds meer auto’s op het eiland waardoor de hoeveelheid oude en versleten autobanden ook toenam. Deze autobanden werden vervolgens gebruikt voor de fabricage van de Avarca.
Tegenwoordig is de Avarca een hippe stijlvolle sandaal die in grote lijnen overeenkomt met de Avarca van een eeuw geleden waarbij uitsluitend de beste materialen gebruikt worden.

AUTHENTICITEIT KEURMERK

De Avarcas van RIA zijn voorzien van het Authenticiteit keurmerk; “AVARCA DE MENORCA”.

Dit keurmerk wordt uitgegeven door de regionale overheid van de Balearen, waar Menorca onderdeel van uitmaakt. Dit keurmerk staat garant voor de hoge kwaliteitseisen en het traditionele productieproces. Daarnaast krijgt de Avarca keurmerk van authenticiteit wanneer de Avarca gefabriceerd is op Menorca.

AFBEELDING RIA                                       AFBEELDING AUTHENTICITEIT KEURMERK